Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda wielkiego trudu. czy można przedawkować kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film