Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny rodzaj restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest smaczne, sycące i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza imakarony. Bardziej wrażliwi degustują mniej znane potrawy – tortellini, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w karcie są również nie tak znane włoskie potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz jedzenie z wielu zakątków Włoch. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski nastrój.
Włoska kuchnia nie jest trudna, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wino z Włoch
Żadna restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zapominać trunków. Obiad we włoskim klimacie z całą pewnością powinien obejmować też wino. Kieliszek białego wina to we Włoszech reguła. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie vin santo, kalabryjskie lamezia a także monti z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć szeroki wachlarz win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen włoskiego gotowania bez wahania warto odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film